02 Ağustos 2013

Gezi Parkı ve Devrim








































İktidarın, inanca vurgu yapan kışkırtıcı söylemlerini etkisiz kılarak, direnişin en önemli dinamiklerinden olan Anti-kapitalist Müslümanların ve Devrimci Müslümanların varlığından, dini referanslarından rahatsız olmayan Gezi Parkı gruplarının çoğunun, yine geniş kitlelerin Gezi Parkı'na akın etmesinde ve kamuoyundan destek görmesinde büyük etkisi olan TGB'ye faşist yaftası yapıştırarak, Silivri çağrısının TGB'ye ait olduğunu ve bu sebeple 5 Ağustos ptotestolarına katılmayacaklarını açıklamaları ilginç oldu. Gerçi bu sinyali Kadıköy'deki Gazdanadam'da almıştım ama yine de şaşırdım dersem yalan olmaz.

Neden mi?

Benim için Gezi Parkı haksızlığa, baskıya ve saygısızlığa karşı bir duruştu. 

Anti-kapitalist Müslümanlar ve Devrimci Müslümanlar'ın, düne kadar onlara yobaz diyecek olanlarla, haksızlık karşısında aynı safta durabilmeleriydi; LGBT'nin onlara ibne diyenlerle saygısızlığa karşı birleşebilmesiydi. 


Hepimiz Kürt, hepimiz Ermeniyiz deyip şimdi bariz bir haksızlık karşısında durmak, sebebini bile bilmeden 5 senedir tutuklu bulunan insanlara destek olmak için Silivri'ye çağrı yapan TGB'ye faşist deyip tu kaka deyip yalnız bırakmak da ne? 

Önce hak olmalı, ideoloji değil!

Gezi Parkı, ne TGB'nin ne de başka bir grubun değildi. Gezi Parkı herkesindi. Direnişe katılan her grubun ve bireyin kendini aştığı, empati yeteneğini geliştirdiği ve yepyeni bir duruş sergilediği bir ormandı. 

Olmazsa olmazlarından sıyrılıp Gezi Parkı'na gelen tüm birey ve grupları içeride tutmak, ancak güzel olan birliğe evrilmeyi mümkün kılabilir.


İşte aslında sırf bu yüzden Gezi Parkı'ndan iktidarın korktuğu manada bir "devrim" çıkmazdı. 

Gezi Parkı'ndan uyanmış ve empati yeteneği geliştirmiş insanlar çıktı ki bu da yaklaşık 6 milyon kişinin sandığa gitmediği Türkiye için bir devrimdir ve eminim gelecek seçimlere etkisi büyük olacaktır.

Herşey çok güzel olacak, olmalı!