10 Ekim 2013

Sosyal Medya Evrilerek Evirebilir mi

Toplumumuz belki de ilk defa bu kadar çok okuyor… 

Evet belki insanların çoğunun okuma sebebi birbirlerinin özel hayatlarına olan merakları, fakat bu sayede okuma pratiğinin gelişiyor olması gözardı edilmemeli. Sosyal medyanın, doğru kanallar, kaynaklar seçildiğinde etkili bir bilinç gelişimi sağlayabileceğine inanıyorum.

Bu konuda çeşitli sivil toplum örgütleri danışmanlık hizmeti verebilir. Hükümetin malum icraatları, tarafsızlık şüphesi yaratıyor olduğundan bağımsız, dürüst ve tarafsız sivil toplum örgütleri bu işe el atabilirler. Kaynakların güvenilirliği için bilgi akışı devamlı olarak kontrol edilebilir. 

Nasıl bazı belediyeler yetki alanlarındaki işletmelere çeşitli sertifikalar vererek sundukları hizmete bir nevi kefil olarak,  bir standart oluşturmaya çalışıyorlarsa, işletmeler de söz konusu sertifikaya, ayrıcalığa sahip olabilmek için gereklilikleri yerine getirmeye çabalayarak   -rüşvet vermek bu çabaya elbette dahil olamaz- standartları yükseltiyorlarsa elbet bu da olabilir…

Bunun bir örneğini Gezi Parkı olayları sırasında yürütülen boykot kampanyasında gördük aslında; fakat şunu da gördük ki söylentilere dayalı karalama kampanyaları nedeniyle bir çok işletme ve çalışanları haksız yere zarar gördüler. Ayrıca başka ülkelerde çekilmiş şiddet fotoğrafları insanları galeyana getirmek amaçlı paylaşıldı. Özellikle Facebook ve Twitter'da kaynağı, doğruluğu kontrol edilmeden yapılan milyonlarca paylaşım nedeniyle maalesef nefret körüklendi; doğa duyarlılığı ile harekete geçen baskı karşıtı insancıl bir eylem kirletilmeye çalışıldı.

Bundan ders alarak tamamen tarafsız oluşturulabilecek bilgi eksenli, tek kıstası bilginin doğruluğu olan "Güvenilir Sosyal Medya Kaynakları" gibi bir listenin faydalı olabileceğine inanıyorum. Bunu yürütecek "Sosyal Medya Kontrol Grubu" gibi bir oluşum olabilir. Belki birçok sivil toplum örgütünden temsilciler olabilir. İletilen şikayetler değerlendirilip söz konusu kaynaklara düzeltme yapmaları önerilebilir, olmazsa kaynak kınanabilir vesaire.
Hareketin kör bir sansüre dönüşmemesi için tamamen "bilgi eksenli" ve "tarafsız" olmasına da mutlaka dikkat edilmeli.

Bu sayede belki sosyal medyayı evirebilir ve sosyal medya ile evrilebiliriz.